Friday, July 15, 2011

tak sama

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kebiasaannya, orang akan hepi kalau nak balik rumah terutamanya bila dah dapat cuti panjang macam kali ni, 2~3 bulan! Akan tetapi, lain pulak aku punya kronologi untuk pengembaraan balik ke rumah kali ni... Jadi, nak dipendekkan cerita bermulalah sesi mengemas dan menyimpan harta pusaka warisan turun-temurun barang-barang yang tak terkira banyaknya dan yang paling penting sekali kebanyakkannya disimpan malam sebelum nak balik last minute. Ada exam la, nak buat macam mana(alasan!). Mula-mula, ingatkan tak banyak lagi longgokkan para barang yang nak disimpan tapi bila start nak simpan tu baru tahu rupa-rupanya ada udang disebalik mee, eh salah, ada bertimbun lagi barang disebalik almari. Simpan punya simpan, ditambah lagi dengan take 5 nya entah dah berapa kali dah siap jugak akhirnya...alhamdulillah...sekali tengok jam pukul 3 pagi!!! Astaghfirullah...esok(pagi nanti sebenarnya, beberapa jam lagi...) flight aku jam 9 dan teksi datang amek jam 7! ok, off to bed.

Sekali bukak mata 6.30 pagi! harharhar!!!<=ketawa padan muka terhadap diri sendiri sebab banyak sangat take 5 time kemas barang and packing. Apa lagi, terus bersiap dan bukan main gelabah lagi sebab dah tersangat lewat k! Tak pernah lagi aku bangun lewat kalau nak balik rumah, ini first time bangun lewat serta very unprepared! So awkward! Pagi-pagi lagi dah berpeluh, pastu Encik Teksi call, rupanya dia salah tempat, dia pergi desasiswa Nurani. Syukurlah dia salah tempat, ada alasan tak sempat nak bersiap sepenuhnya. Sampai ja teksi tu, Encik Teksi tu terus cakap dia pergi salah tempat, aku senyum ja. hohoho...Sampai airport terus check in. Syukur tak over weight luggage tapi Encik Kaunter check in tu cakap kena bayar (tak ingat lagi) sebab tak bayar lagi untuk luggage!?huh!? ?_? Then, sebab dah bayar terpaksalah withdraw lagi sebab kot-kot mana tahu ada lagi sudden emergency macam tu. Keluar ja duit tu, eh mana kadnya tak keluar-keluar lagi ni? ok, stuck...~_~

Sampai kat airport Kuching dalam jam 1.45 p.m, then my family suruh tunggu pasal dorang on their way...
.
..
...
....
.....
......
3 p.m baru dorang sampai...x_x. Kami balik terus sebab ayah aku ada hal dia cakap dulu. toing~Menyimpang masuk Sri Aman rupanya dulu sebab ada Pesta Benak kat sana. Tapi dulu cakap ada hal, kalau nak pergi Pesta Benak cakap la awal-awal...sik madah awal...
berhenti sekejap kat sini...
Kalau nak tahu apa tu Pesta Benak, google search sendiri...
exhibition, typical Iban's traditional house(you should better hurry come to Sarawak if you wanna visit this kind of typical Iban's house a.k.a Long House because nowadays Long House got major upgrade<=promote sikit...macamlah ada orang nak baca...bak kata orang semenanjung, bajet ade orang nak bace...)
dari luar(please don't ask who are they, not my siblings...nor niece...just another visitor...)
exhibition, typical Sarawak Chinese traditional house
exhibition,typical Sarawak Chinese traditional house
exhibition,typical Melayu Sarawak traditional house
Semasa kat Sri Aman tu, aku belek-belek la wallet lusuh aku. Tiba-tiba, aku terlihat kad atm aku terpesorok kat situ...huh!?jadi, yang stuck hari tu apa?dush...bak kata kawan aku sorang tu, penempang baru tahu...haish, rupanya kad aku tak stuck, mungkin aku rushing sangat hari tu...tak pa lah...yang penting aku dah kat rumah sekarang ni...hihihi...<=sengih sorang-sorang...

Hari ahad barulah kami berangkat pulang straight to Betong, sampai jugak rumah...alhamdulillah...(jumaat balik dan sampai Sarawak)

Wassalam.

3 comments:

successor or giver said...

lepas balik tu terus pergi exhibition ke?haha kesiannye. brape jam rumah ko dari kuching?

Villadient's Youth said...

x..tu hari sabtu,2nd day kat sana..kuching-sri aman=2 jam lebih,sri aman-betong=1 jam..ahad baru balik betong...

afif=shafie said...

huahuahua..ni makan angin dulu bary balik rumah..hahaha